Biserica unde abia aştepţi să ajungi

biserica
Biserica este cea mai importantă “instituţie” de pe Pământ, am spus şi voi mai zice de nenumărate ori în mesaje, predici, cursuri şi prelegeri. Ea există să arate şi să demonstreze cum ar trebuie sa fie cu adevărat viaţa pe Terra.

Biserica este “proiecţia” complexă a lui Dumnezeu pe Pământ, prin Crucea Domnului Isus Hristos, în Puterea Duhului Sfânt. Biserica înseamnă creştinii în acţiune, în cadrul comunităţii şi în afară acesteia.

Într-un orăşel aşezat lângă Carpaţi, un păstor mi-a mărturisit: “Nu ştim cum să-i mai aducem pe oameni la biserică! Pur şi simplu nu ştim cum să mai acţionăm. Avem nevoie de ajutor”.

Am avut fericita ocazie să colaborez până acum cu peste 240 de bise-rici din ţară şi străinătate, adunări de sute de membrii, mii, de zeci şi chiar numai câteva persoane.

Împreună cu slujitorii acestora am admirat lucrarea, ne-am rugat pentru deschidere, am plănuit proiecte comune, am căutat soluţii pentru bisericile în curs de închidere. Pentru că sunt şi aşa ceva. Aceste lucruri le-am scris și în cartea Istoria se scrie acum.

Schimbările politice, religioase, culturale şi sociale de după 1989 au adus anumite adunări într-o situaţie neaşteptată: să se dezvolte cu unel-tele şi programele avute până atunci.

Cele care au înţeles rapid situaţia de criză, au început să caute soluţii viabile noilor condiţii. Celelalte au rămas cu strategiile vechi, pe ideea că aşa este mai bine şi rezultatele au fost următoarele: nu s-au dezvoltat, unii membrii s-au mutat la alte comunităţi ori s-au împărţit, şi nu pe cale pacifistă.

România este o ţară conservatoare, în structură, şi bineânţeles, cu aprigi infuenţe balcanice. Dar este posibil ca, în scurt timp, globalizarea să schimbe major atributul.

Biserica trebuie să rămână fidelă Scripturii şi deschisă noilor metode de a fi “slujitoare” credincioşilor şi viitorilor membrii.

Este principiul biblic? Desigur! Citind Noul Testament, observăm maleabilitatea Domnului Isus Hristos de a comunica cu oamenii şi adaptabilitatea mesajului în funcţie de vârstă şi pregătire. Exemple? A vorbit în sinagogă, pe dealuri, în Templu, în casa unui fariseu, pe drum, la marginea lacului…

Un mare necaz, în unele localităţi, porneşte dacă biserica se concentrează numai pentru serviciile de duminică dimineaţa şi seara. “Dacă acestea ies bine, e ok. Să mai fie unul şi în timpul săptămînii şi gata”, spun unii. Acestă variantă a funcţionat înainte de Revoluţie, fiind impusă de partidul totalitar.

Acum, unde duce atitudinea acesta? La tradiţionalism, plafonare şi chiar dezmembrare. Până în 1989 a fost bine că biserica a acţionat ca o cetate decisă să se apere şi să păstreze Învăţătura, aceasta şi pentru faptul că politic nu a prea fost lăsată să acţioneze în afară, dar după căderea comunismului, nimeni – socio-politic, nu mai îngrădeşte activităţile societăţii divine, care trebuie să facă bine neamului.

“Bisericile se întăreau în credinţă şi sporeau la număr din zi în zi” Faptele Apostolilor 16.5 Să ne uităm la biserica din Antiohia, la cea din Ierusalim, la adunările unde mergeau Pavel şi Barnaba.

Fiecare credincios din biserică trebuie să se întrebe: Sunt gata să mă implic într-una din slujirile bisericii care o aduc la nivelul spiritual hotărât de Domnul? Doresc ca slujirea mea să fie pentru El şi să aducă roade veşnice?

Pentru a ajuta adunările de peste tot, care simt că trebuie să schimbe viziunea, am scris un curs practic, intitulat “Biserica unde abia aştepţi să ajungi”, şi l-am susţinut în câteva localităţi. Este un ghid complex cu 57 de programe detaliate pentru dezvoltarea şi creşterea bisericii.

Să realizăm că biblic, biserica se formează şi se dezvoltă pe o structu-ră ce cuprinde dimensiunile: spirituală, relaţională, educativă şi socială. La fiecare capitol sunt multe lucruri de înţeles şi cine este chemat la a slu-ji biserica are o imensă responsabilitate.

Acolo unde am fost prezent cu aplicarea acestui curs, chiar şi pentru două zile, în câteva luni s-au văzut schimbările, de la slujitori, la comitete şi credincioşii activi.

Sunt deschis, în continuare, ca împreună să colaborăm pentru ca şi mai mulţi creştini să spună că abia aşteaptă să ajungă la biserică!

Faptele apostolilor 15:12 scrie: Toată adunarea a tăcut şi a ascultat pe Barnaba şi pe Pavel, care au istorisit toate semnele şi minunile pe care le făcuse Dumnezeu prin ei în mijlocul Neamurilor.

Unele biserici și-au făcut un bun obicei să acorde timp pentru așa ceva – semnele şi minunile pe care le făcuse Dumnezeu prin ei, mărturisiri care nu vin doar de la liderii adunprii, ci și de la credincioșii care peste săptămână au experimentat Puterea lui Dumnezeu. Are biserica noastra un astfel de timp? Este el suficient?

Evrei 10:25ne învață: Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alţii şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie.

Cunoscutul verset este știut mai ales pentru prima sa parte, dar important este și expresia ci să ne îndemnăm unii pe alţii – iar îndemnarea se poate manifesta prin: încurajare, rugăciune, învățătură, fapte bune, toate realizate împreună.

In Iacov 2-4 găsim situația: Căci, de pildă, dacă intră în adunarea voastră un om cu un inel de aur şi cu o haină strălucitoare, şi intră şi un sărac îmbrăcat prost; şi voi puneţi ochii pe cel ce poartă haina strălucitoare şi-i ziceţi: „Tu şezi în locul acesta bun!”, şi apoi ziceţi săracului: „Tu stai acolo în picioare!” sau: „Şezi jos la picioarele mele!” Nu faceţi voi oare o deosebire în voi înşivă şi nu vă faceţi voi judecători cu gânduri rele?

Se întâmplă astfel de lucruri în biserica noastră? Apostolul explică direct rezultatul: vă faceţi voi judecători cu gânduri rele și apoi cine mai rămâne în adunare?

de Cătălin Dupu

fragment publicat in cartea FARUL DE LA CAPATUL INIMII

cartea-farul-de-la-capatul-inimii_catalin-dupu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s